Vandaag neem ik de fiets

De Druivenkoers – De Brabantse Pijl….
Alle grote namen weten dat onze streek een pareltje is als het op fietsen aankomt.
Niet iedereen is een Remco of Wout maar toch is fietsen een aanrader voor ons allemaal.
Goedkoper dan de auto, flexibeler dan het openbaar vervoer en op de koop toe gezond en laat dit dan ook nog eens bijdragen tot minder CO2 uitstoot!
Waar wachten we dan nog op? Het mooie weer is een uitstekende motivatie om het stalen ros van stal te halen.

Een volwassene zou 30 minuten matig intensief moeten bewegen per dag. Niet veel. En toch komen veel mensen daar niet aan. Ze nemen de lift in plaats van de trap of rijden met de auto in plaats van te fietsen. Jammer, want fietsen vermindert de kans op aandoeningen als obesitas en hart- en vaatziekten. 
Een artikel van de Fietsersbond zet het op een rijtje: 

“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag.”
“Algemeen zien we een positieve impact van fietsen op angstproblemen en milde depressies”.

We lezen ook dat dagelijkse beweging processen als Alzheimer vertraagt. Fietsen maakt het brein alerter.
Fietsen is dus niet enkel positief voor de fysieke, maar ook voor de mentale gezondheid. En dit geldt nog meer doordat je het doet in de buitenlucht.


Fietsen is vaak de goedkoopste manier om van punt A naar punt B te gaan. Dit geldt niet enkel voor de klassieke fiets, maar zelfs elektrisch fietsen is goedkoper dan een verplaatsing met de auto. Bovendien vermijd je er de files mee. De fiets is ook ideaal om te combineren met openbaar vervoer. Heb je een vouwfiets, dan neem je hem eenvoudig mee op bus, tram of trein. Heb je een klassieke fiets, dan kan die ook mee op de trein, of je parkeert hem veilig bij de bus- of tramhalte. Vele gemeentes investeren immers in degelijke fietsenstallingen.


Kan je niet kiezen tussen een gewone fiets of een elektrische? Vele fietsdeelsystemen bieden beide aan, zodat je afhankelijk van je conditie, de afstand of gewoon je persoonlijke voorkeur, kan kiezen tussen een gewone of een elektrische fiets. Lees er hier meer over: Combinatie openbaar vervoer en fiets; Fietsen –
Hoppin; Welke fietsdeelfietssystemen bestaan er
?


Nu de zomer er aankomt, is fietsen ideaal als vrijetijdsbesteding. Niets zo ontspannend als een fietstochtje door de velden en bossen, langs kanalen en rivieren. Via het fietsknooppuntennetwerk stippel je mooie routes uit voor een uitstap in de nabije omgeving, of waarom niet voor een weekendje weg?
Iets meer uitdagend is het om een heuse fietsvakantie te doen. Een eenvoudige zoekopdracht op het internet levert je meteen tal van ideeën op om met de bagage op je fiets te vertrekken, alleen, in gezelschap of met het hele gezin. Hier alvast enkele voorbeelden: Grote Route Paden/fiets, Vrienden op de fiets, Alles over: op reis met de fiets.


We hopen dat je er zin in gekregen hebt. Beginnen kan al dichtbij: Fietsen in de Druivenstreek.

Veel trapplezier!

Vandaag koop ik 2de-hands

Wat is het leven toch duuuuuur!

Roep jij dat ook soms uit nadat je van de winkel thuiskomt? We hebben dan wel onze wereldberoemde indexatie van lonen, maar dat geweldige instrument beschermt niet iedereen evengoed tegen de inflatie. Veel mensen hebben het sowieso al moeilijk om het eind van de maand te halen.

Moeten we die hoge prijzen altijd ondergaan? Neen, er zijn andere opties. Denk maar aan de verschillende vormen van 2de-hands kopen. Een pak minder prijzig en meestal nog in goede staat. Bovendien beter voor het klimaat én de natuur. Wat is er zoal mogelijk in en rond de Druivenstreek?  

Om te beginnen is er natuurlijk https://ViTeS.be/. De kringloopwinkels van het vroegere Spit in Overijse en Leuven bieden de mogelijkheid om voor een appel en een ei kleding, inboedel, speelgoed… te kopen. Je bent heel weinig geld kwijt en vindt er het plezier een leuke koop gedaan te hebben! Je hebt ook geen argument meer om kastenvullende spullen die je niet meer gebruikt bij te houden. Ze kunnen een tweede leven krijgen via ViTes.  

Ook op de 2de-handsbeurzen van de Gezinsbond kan je dingen op de kop tikken. En op Druivenstreek Verniet is het zelfs helemaal gratis. Uit de open boekenkasten kan je dan weer boeken meenemen en er andere, gelezen boeken voor in de plaats leggen.  En op de fashion swap in Hoeilaart ruil je geen boeken, maar kleding. 

Ietsje verder, in Herent, is er de materialenbank van 
https://ateliercirculer.be/. Je vindt er de planken, balken, tegels of boomstammen van je dromen. Allemaal 2de hands en veelal met het karakter van een ervaren zeerob of getaande zwerver. In het open atelier kan je ook aan de slag, met materiaal en machinerie. Je kan er leren lassen, houtdraaien enzovoort.  

Op https://www.refurbished.be/ vind je smartphones, laptops, tablets die veel goedkoper zijn dan nieuw. Je bespaart soms wel tot 50%. En dat op een product in uitstekende staat.   

Andere occasies vind je https://www.2dehands.be/. Goed voor producten in eindeloos veel soorten en categorieën.  

En ken je https://toogoodtogo.be? Een lange lijst van restaurants en winkels vertellen je waar je voedseloverschotten aan een lagere prijs kan ophalen. Op deze wijze ga je voedselverspilling tegen.