Inhoud

Vandaag plant ik een boom of struik

Bomen, struiken, planten – we hebben ze nodig!

Maar waarom? Ontdek het hier.

We weten ondertussen wel allemaal dat bomen CO2 uit de lucht opslaan. Superbelangrijk in deze tijden van klimaatverandering, maar bomen doen nog zoveel meer.

Uit heel wat studies weten we dat bomen goed zijn voor het welbevinden van kinderen en volwassenen, stedelingen, bejaarden, zieken, gedetineerden … kortom voor iedereen. Niet voor niets bestaat er al bosbezoek op doktersvoorschrift.

Bomen en struiken zorgen ook voor koelte, wat in onze dichtbebouwde omgeving een groot pluspunt is. Ze zijn ‘COOL’ door de schaduw die ze geven, het water dat ze verdampen en, in tegenstelling tot een luifel, het briesje dat ze doorlaten zijn het gratis airco’s. Een groene haag is veel koeler dan een houten of stenen omheining.

Flickr/Photo Joka2000

Een boom is een biotoop op zichzelf. Vogels en kleine dieren, insecten, mossen en schimmels allemaal vinden ze een onderkomen in kruin, schors of wortels.

Het kiezen van het soort boom is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij het best gedijt. Inheemse soorten zijn nuttiger dan uitheemse omdat ze samen met alle plaatselijke organismen geëvolueerd zijn en er dus perfect op afgestemd zijn.

Door het veranderende klimaat,  kan het, bij nieuwe aanplantingen, zeker in de steden die vlugger opwarmen, veiliger zijn om voor een mix te gaan van boomsoorten die daar beter tegen bestand zijn.  

Niet in alle tuinen is er plaats voor een boom. Ga dan voor een struik of een klimplant. Met een klimplant kan je op een zeer kleine ruimte (een bak op je terras of een weggenomen tegel in de stoep) voor groen in de hoogte en voor meer koelte zorgen. Inspiratie en praktische tips zijn te vinden op Geveltuin.

Foto van Groene Gevels

Bomen en struiken helpen bij de waterhuishouding. Door hun bladeren komen de regendruppels trager op grond en heeft het water meer tijd om in te sijpelen.  Bovendien zorgen de afgevallen bladeren voor de vorming van een humuslaag waardoor de bodem beter doorlaatbaar wordt. 

Een boom plant je niet voor enkele jaren maar voor de toekomst. Hij krijgt zijn volle waarde pas als hij volwassen is en kan tientallen tot soms honderden jaren oud worden. Denk dus goed na voor je een boom plant zodat hij kan blijven staan.

Ga niet alleen na hoe hoog hij wordt, maar ook hoe breed en hou er rekening mee dat de wortels vaak even breed worden als de kruin en zet ook je buren niet in de schaduw. Bomenwijzer kan je helpen bij je keuze.

Plant je boom in het juiste seizoen en op de juiste manier. Je kan planten van oktober tot maart maar het najaar is de beste periode. Dan is de bodem nog warmer en kan de boom zijn energie gebruiken voor de vorming van de wortels alvorens in het voorjaar aan de bladvorming te beginnen.

Uitleg en filmpjes over het planten en onderhoud van bomen kan je vinden op Ecopedia of Velt: hoe plant ik een boom?  of via de Tuinrangers. Je kan ook een bezoek van een tuinranger aanvragen voor een advies aangepast aan je tuin.

Bij Behaag je tuin  kan je in Vlaams-Brabant via samenaankoop jaarlijks tussen 1 september en 15 oktober inheemse haagplanten, klimplanten, bomen en hoogstamfruitbomen aanschaffen (af te halen in december via gemeentelijk verdeelpunt).

Vandaag neem ik de fiets

De Druivenkoers – De Brabantse Pijl….
Alle grote namen weten dat onze streek een pareltje is als het op fietsen aankomt.
Niet iedereen is een Remco of Wout maar toch is fietsen een aanrader voor ons allemaal.
Goedkoper dan de auto, flexibeler dan het openbaar vervoer en op de koop toe gezond en laat dit dan ook nog eens bijdragen tot minder CO2 uitstoot!
Waar wachten we dan nog op? Het mooie weer is een uitstekende motivatie om het stalen ros van stal te halen.

Een volwassene zou 30 minuten matig intensief moeten bewegen per dag. Niet veel. En toch komen veel mensen daar niet aan. Ze nemen de lift in plaats van de trap of rijden met de auto in plaats van te fietsen. Jammer, want fietsen vermindert de kans op aandoeningen als obesitas en hart- en vaatziekten. 
Een artikel van de Fietsersbond zet het op een rijtje: 

“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag.”
“Algemeen zien we een positieve impact van fietsen op angstproblemen en milde depressies”.

We lezen ook dat dagelijkse beweging processen als Alzheimer vertraagt. Fietsen maakt het brein alerter.
Fietsen is dus niet enkel positief voor de fysieke, maar ook voor de mentale gezondheid. En dit geldt nog meer doordat je het doet in de buitenlucht.


Fietsen is vaak de goedkoopste manier om van punt A naar punt B te gaan. Dit geldt niet enkel voor de klassieke fiets, maar zelfs elektrisch fietsen is goedkoper dan een verplaatsing met de auto. Bovendien vermijd je er de files mee. De fiets is ook ideaal om te combineren met openbaar vervoer. Heb je een vouwfiets, dan neem je hem eenvoudig mee op bus, tram of trein. Heb je een klassieke fiets, dan kan die ook mee op de trein, of je parkeert hem veilig bij de bus- of tramhalte. Vele gemeentes investeren immers in degelijke fietsenstallingen.


Kan je niet kiezen tussen een gewone fiets of een elektrische? Vele fietsdeelsystemen bieden beide aan, zodat je afhankelijk van je conditie, de afstand of gewoon je persoonlijke voorkeur, kan kiezen tussen een gewone of een elektrische fiets. Lees er hier meer over: Combinatie openbaar vervoer en fiets; Fietsen –
Hoppin; Welke fietsdeelfietssystemen bestaan er
?


Nu de zomer er aankomt, is fietsen ideaal als vrijetijdsbesteding. Niets zo ontspannend als een fietstochtje door de velden en bossen, langs kanalen en rivieren. Via het fietsknooppuntennetwerk stippel je mooie routes uit voor een uitstap in de nabije omgeving, of waarom niet voor een weekendje weg?
Iets meer uitdagend is het om een heuse fietsvakantie te doen. Een eenvoudige zoekopdracht op het internet levert je meteen tal van ideeën op om met de bagage op je fiets te vertrekken, alleen, in gezelschap of met het hele gezin. Hier alvast enkele voorbeelden: Grote Route Paden/fiets, Vrienden op de fiets, Alles over: op reis met de fiets.


We hopen dat je er zin in gekregen hebt. Beginnen kan al dichtbij: Fietsen in de Druivenstreek.

Veel trapplezier!

Vandaag koop ik 2de-hands

Wat is het leven toch duuuuuur!

Roep jij dat ook soms uit nadat je van de winkel thuiskomt? We hebben dan wel onze wereldberoemde indexatie van lonen, maar dat geweldige instrument beschermt niet iedereen evengoed tegen de inflatie. Veel mensen hebben het sowieso al moeilijk om het eind van de maand te halen.

Moeten we die hoge prijzen altijd ondergaan? Neen, er zijn andere opties. Denk maar aan de verschillende vormen van 2de-hands kopen. Een pak minder prijzig en meestal nog in goede staat. Bovendien beter voor het klimaat én de natuur. Wat is er zoal mogelijk in en rond de Druivenstreek?  

Om te beginnen is er natuurlijk https://ViTeS.be/. De kringloopwinkels van het vroegere Spit in Overijse en Leuven bieden de mogelijkheid om voor een appel en een ei kleding, inboedel, speelgoed… te kopen. Je bent heel weinig geld kwijt en vindt er het plezier een leuke koop gedaan te hebben! Je hebt ook geen argument meer om kastenvullende spullen die je niet meer gebruikt bij te houden. Ze kunnen een tweede leven krijgen via ViTes.  

Ook op de 2de-handsbeurzen van de Gezinsbond kan je dingen op de kop tikken. En op Druivenstreek Verniet is het zelfs helemaal gratis. Uit de open boekenkasten kan je dan weer boeken meenemen en er andere, gelezen boeken voor in de plaats leggen.  En op de fashion swap in Hoeilaart ruil je geen boeken, maar kleding. 

Ietsje verder, in Herent, is er de materialenbank van 
https://ateliercirculer.be/. Je vindt er de planken, balken, tegels of boomstammen van je dromen. Allemaal 2de hands en veelal met het karakter van een ervaren zeerob of getaande zwerver. In het open atelier kan je ook aan de slag, met materiaal en machinerie. Je kan er leren lassen, houtdraaien enzovoort.  

Op https://www.refurbished.be/ vind je smartphones, laptops, tablets die veel goedkoper zijn dan nieuw. Je bespaart soms wel tot 50%. En dat op een product in uitstekende staat.   

Andere occasies vind je https://www.2dehands.be/. Goed voor producten in eindeloos veel soorten en categorieën.  En vergeet zeker niet de vele rommelmarkten in onze streek te verkennen.

En ken je https://toogoodtogo.be? Een lange lijst van restaurants en winkels vertellen je waar je voedseloverschotten aan een lagere prijs kan ophalen. Op deze wijze ga je voedselverspilling tegen.