Klimaatnetwerk Druivenstreek sprak met Leyla van Aurore’s Kitchen: een lokale gepassioneerde cateraar die plantaardig eten toegankelijk wil maken voor iedereen. Met een focus op gezondheid en duurzaamheid biedt Aurore’s Kitchen takeaway, catering, workshops en heeft ze uiteraard een aantal toptips die ze graag met onze volgers deelt. Wij werden alvast heel hartelijk ontvangen met heerlijke hapjes (humus met zongedroogde tomaat! Tom Yum Peanuts!) en de geweldige geur van geroosterde pompoen.
Dag Leyla! Hartelijk dank om ons te ontvangen. Bij Klimaatnetwerk Druivenstreek moedigen wij de overgang naar meer plantaardige voeding uiteraard helemaal aan. Hoe komt het dat je zelf de stap naar meer plantaardig eten hebt gezet?
“Sowieso heb ik nooit veel vlees en vis gegeten, maar de echte omschakeling kwam ongeveer acht jaar geleden, nadat ik de documentaire Cowspiracy had gezien. Zoals bij zoveel mensen waarschijnlijk. Wat we in die documentaire te zien kregen zette me aan het denken over de impact van vlees. Ik ontdekte dat plantaardig eten niet alleen beter is voor milieu en planeet maar ook voor je gezondheid. Sindsdien is het een vast onderdeel van ons leven geworden.”
Heb je zelf advies voor anderen aanraden die meer plantaardig willen eten?
“Wees niet te streng voor jezelf. Een langzame omschakeling werkt vaak beter. Het vraagt toch een aangepaste manier van koken, en daar moet je wat ervaring in opbouwen. Ook naar je omgeving toe is het beter om niet te strict te zijn. Zo zijn wij sowieso flexibel als we ergens op bezoek gaan. Op die manier verspreidt de boodschap over de voordelen van plantaardig eten zich ook veel makkelijker in jouw eigen omgeving, die zachte aanpak werkt echt super. In Vlaanderen bestaat de typische maaltijd nog steeds uit vlees-aardappel-groenten, maar eigenlijk is dit cultureel bepaald. In andere landen of culturen ziet dat er heel anders uit, kijk maar eens naar de Marokkaanse of Indische keuken. ”
Zijn er dan kookboeken die jou inspireren en die je onze volgers zou kunnen aanraden?
“Absoluut! De boeken van Anna Jones en Rens Kroes zijn een aanrader, net als Simpel van Ottolenghi. Ze maken plantaardig koken toegankelijk en leuk. En ik lanceer zelf binnenkort ook een plantaardig kookboek, met veel eenvoudige en smaakvolle recepten!”
Daar kijken wij alvast naar uit! Als je meer plantaardig kookt kom je inderdaad vaak uit op recepten uit andere landen, met ingrediënten waar wij minder bekend mee zijn. Waar haal jij je ingrediënten?
“Ik hou van diversiteit en kwaliteit. Voor kruiden en speciale producten ga ik vaak naar een Aziatische supermarkt, die vind je bijvoorbeeld makkelijk in Brussel. Noten en zaden haal ik online bij Pit&Pit of de Notenshop. Voor verse ingrediënten bezoek ik hier in Overijse Ferm, maar je vindt tegenwoordig ook veel gewoon bij Colruyt. Goede producten aan een eerlijke prijs zijn echt essentieel.”
De prijs is inderdaad ook een argument dat vaak terugkomt als het gaat om meer plantaardig koken, het idee leeft toch nog dat dat veel duurder zou zijn. Heb jij daar zelf ervaring mee?
Dat idee leeft inderdaad nog steeds, maar is volgens mij helemaal onterecht. Vleesvervangers kunnen duur zijn, maar eigenlijk zijn die producten zeker niet de basis. Peulvruchten of tofu zijn bijvoorbeeld spotgoedkoop, en op gespecialiseerde websites kan je echt besparen op producten zoals noten en kruiden.
Peulvruchten en tofu zijn inderdaad onmisbaar in de plantaardige keuken. Heb je favoriete basics voor plantaardig koken?
“Ja! Tofu is bijvoorbeeld 1 van mijn favorieten. Net zoals kip heeft tofu op zich niet veel smaak, maar je kan echt alle kanten uit met lekkere kruiden of marinades. Peulvruchten, zoals geroosterde kikkererwten, zijn ook fantastisch: gezond, lekker en veelzijdig. Voor vleesvervangers raad ik de Vegetarische Slager aan; die hebben de beste smaak en samenstelling. Voor deze vleesvervangers kijk ik heel vaak naar promo’s, en dan koop ik in grote hoeveelheden en vries ik alles in”.
Je werkt verder ook zo duurzaam mogelijk, hoe doe je dat concreet?
“Vanaf het begin heb ik bewust gekozen voor een goed afvalbeheer en efficiënt stockbeheer. Bij take-away op bestelling kun je heel goed plannen en minimaliseer je voedselverspilling. Dat is voor mij heel belangrijk. Alles wordt ook geleverd in herbruikbare verpakkingen om zo weinig mogelijk afval te creëren. Ik heb dat van bij de start zo uitgewerkt, en de klanten zijn deze manier van werken ondertussen helemaal gewend. ”
Koken is duidelijk echt jouw hobby, wat vind je zelf nu het leukste aan jouw zaak?
“Het contact met de klanten is geweldig. Ik lever aan huis in Hoeilaart en Overijse, en het geeft veel voldoening om met de mensen in contact te komen. Ik heb een toffe en gevarieerde groep klanten; er zijn jonge gezinnen die zelf niet veel tijd hebben om te koken maar toch gezond willen eten; anderen zijn oudere mensen die wat meer op hun gezondheid willen of moeten letten.
Een ander geweldig aspect van mijn zaak is de grote varieteit. Ik bied ook catering, workshops en teambuildings aan. Ik heb in het verleden bijvoorbeeld een kookworkshop verzorgd voor Klimaatnetwerk Druivenstreek. Zulke avonden zijn echt heel leuk.
Ik werd ook gevraagd om hapjes te verzorgen voor FoodFilmFest in Huldenberg, en binnenkort sta ik op de kerstmarkt in Hoeilaart, op 14 december. Daar zal ik enkele zelfgemaakte producten, en mijn kookboek, verkopen, en zo brengen we plantaardige alternatieven ook weer onder de aandacht. Ik heb ook toffe contacten dankzij mijn zaak, lokale ondernemers waar ik flyers mag uitdelen of mee kan samenwerken; lokale producenten die mij contacteren; allemaal enthousiaste mensen. En het allerleukste: ik krijg vaak het compliment dat de mensen helemaal niet beseft hebben dat het om een plantaardige maaltijd ging.”
Wat wil je mensen vooral meegeven over plantaardig eten?
“Ik wil graag de stress weghalen rond eten. Voor sommige mensen is het een opgave om lekker, gezond en goedkoop te koken. Plantaardig eten is voedzaam, goedkoop, goed voor je gezondheid, zoals je cholesterol, en geweldig voor het milieu. Begin klein, experimenteer, en ontdek hoe leuk en lekker het kan zijn!”
Dat is nu eens heel goed advies! Heb je tot slot zelf nog favoriete restaurants?
“Ja, zeker! Ik ben fan van Savage in Brussel. Ook Verdo, Origine en Old Boy zijn aanraders. En hier in de Druivenstreek kan ik Neo Gusto en Cuit zeker aanbevelen.
Wij weten weer waarheen! Heel erg bedankt voor dit aangename gesprek en de vele tips!
Klimaatnetwerk Druivenstreek nam de proef op de som en bestelde een brunch bij Aurore’s Kitchen. De foto’s hierboven spreken boekdelen: het was overheerlijk! Zelf ook interesse? Neem een kijkje op de website, facebook– of instagrampagina van Aurore’s Kitchen.