Wat is het leven toch duuuuuur!

Roep jij dat ook soms uit nadat je van de winkel thuiskomt? We hebben dan wel onze wereldberoemde indexatie van lonen, maar dat geweldige instrument beschermt niet iedereen evengoed tegen de inflatie. Veel mensen hebben het sowieso al moeilijk om het eind van de maand te halen.   

Moeten we die hoge prijzen altijd ondergaan? Neen, er zijn andere opties. Denk maar aan de verschillende vormen van 2de-hands kopen. Een pak minder prijzig en meestal nog in goede staat. Bovendien beter voor het klimaat én de natuur. Wat is er zoal mogelijk in en rond de Druivenstreek?  

Om te beginnen is er natuurlijk https://ViTeS.be/. De kringloopwinkels van het vroegere Spit in Overijse en Leuven bieden de mogelijkheid om voor een appel en een ei kleding, inboedel, speelgoed… te kopen. Je bent heel weinig geld kwijt en vindt er het plezier een leuke koop gedaan te hebben! Je hebt ook geen argument meer om kastenvullende spullen die je niet meer gebruikt bij te houden. Ze kunnen een tweede leven krijgen via ViTes.  

Ook op de 2de-handsbeurzen van de Gezinsbond kan je dingen op de kop tikken. En op Druivenstreek Verniet is het zelfs helemaal gratis. Uit de open boekenkasten kan je dan weer boeken meenemen en er andere, gelezen boeken voor in de plaats leggen.  En op de fashion swap in Hoeilaart ruil je geen boeken, maar kleding. 

Ietsje verder, in Herent, is er de materialenbank van 
https://ateliercirculer.be/. Je vindt er de planken, balken, tegels of boomstammen van je dromen. Allemaal 2de hands en veelal met het karakter van een ervaren zeerob of getaande zwerver. In het open atelier kan je ook aan de slag, met materiaal en machinerie. Je kan er leren lassen, houtdraaien enzovoort.  

Op https://www.refurbished.be/ vind je smartphones, laptops, tablets die veel goedkoper zijn dan nieuw. Je bespaart soms wel tot 50%. En dat op een product in uitstekende staat.   

Andere occasies vind je https://www.2dehands.be/. Goed voor producten in eindeloos veel soorten en categorieën.  

En ken je https://toogoodtogo.be? Een lange lijst van restaurants en winkels vertellen je waar je voedseloverschotten aan een lagere prijs kan ophalen. Op deze wijze ga je voedselverspilling tegen.