We kondigden het eerder al aan: in 2023 haalde Klimaatnetwerk Druivenstreek zijn eerste projectsubsidie binnen! CERA kende ons een mooi bedrag toe om het doel van de werkgroep Zonneteller te realiseren. Deze werkgroep bedacht een creatieve actie om de inwoners van de Druivenstreek-gemeenten te motiveren zonnepanelen te installeren: een vriendschappelijke strijd om de meeste zonne-energie op te wekken. Dinsdag 2 april 2024 geven de gemeentebesturen van Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Huldenberg en Bertem samen met Klimaatnetwerk Druivenstreek de officiële aftrap van het project ‘Zonneteller’.

Klimaatnetwerk Druivenstreek werkte deze actie uit om inwoners op een ludieke manier aan te moedigen om zonnepanelen te plaatsen. Hiervoor werd per gemeente berekend welk percentage privéwoningen van zonnepanelen voorzien is. Deze cijfers worden nu zichtbaar gemaakt in het straatbeeld met infoportieken en digitale schermen in elk van de deelnemende gemeenten. Daarnaast zal de campagne ook te zien zijn op sociale media en in de gemeentelijke infobladen

De cijfers worden berekend aan de hand van officiële statistieken en worden per kwartaal geactualiseerd. Waar mogelijk wordt ook de evolutie van het percentage zonnepanelen in de tijd weergegeven en maken we de vergelijking met de andere gemeenten. Zo wordt een onderlinge vriendelijke competitie gecreeerd tussen de verschillende gemeenten van de Druivenstreek, waarmee Klimaatnetwerk Druivenstreek en de betrokken gemeentes de burgers wil aanmoedigen om ook zonnepanelen te plaatsen.

Klimaatnetwerk Druivenstreek ondersteunt met dit project de vijf gemeentebesturen, aangezien hernieuwbare energie één van de twee speerpunten is van hun klimaatsamenwerking (klimaatalliantie).

Klimaatnetwerk Druivenstreek dankt CERA voor hun steun!