Om aan te tonen dat plantaardige voeding ook erg lekker kan zijn, organiseert Klimaatnetwerk Druivenstreek in samenwerking met Velt Druivenstreek na de inleidende lezing met proevertjes nu een 5-delige reeks kookworkshops. Per workshop inschrijven is mogelijk.

Een aantal vegetarische koks en een ervaren diëtiste leggen uit hoe je op een gezonde manier meer plantaardige eiwitten op je bord kan toveren.

Inschrijven via druivenstreek.velt@gmail.com

Snel inschrijven want het aantal plaatsen is beperkt. Er wordt per les ingeschreven.

https://beweegt.velt.nu/druivenstreek/953/aankondigingen

Vrijdag 10 november 2023: Uiteenzetting: wat is vegetarisch eten?

Ervaren diëtiste Evelien Mertens komt uitleg geven over de basis van het plantaardig eten. Via proevertjes maak je kennis met de rijke smaken van deze keuken. We behandelen de volgende thema’s: Help! Mijn kind is vegetarisch! Wat nu? / Wat is nu ‘gezond’? / Hoe stel je dit samen op één bord? / Maar hoe begin je hier dan aan?

Om 20 uur in de Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse

Donderdag 30 november 2023: Kookworkshop: wat zijn vleesvervangers en hoe maak je die lekker? (volzet)

Zeer rijke kookworkshop met Marie D’Hooghe, welbekend van bij Lukemieke in Leuven en Safraan in Oud-Heverlee. We gaan het hebben over de vleesvervangers tofu, quorn, seitan,… en hun bijhorende smaakmakers.

Maximum 14 deelnemers.

Start: 18u30 uur in zaal Ten Wijngaerd, Donkerstraat 1, 3040 Neerijse

Prijs: €35

Donderdag 14 december 2023: Kookworkshop: wat zijn vleesvervangers en hoe maak je die lekker? (nog 1 plaats)

Zeer rijke kookworkshop met Marie D’Hooghe, welbekend van bij Lukemieke in Leuven en Safraan in Oud-Heverlee. We gaan het hebben over de vleesvervangers tofu, quorn, seitan,… en hun bijhorende smaakmakers.

Maximum 14 deelnemers.

Start: 18u30 uur in zaal Ten Wijngaerd, Donkerstraat 1, 3040 Neerijse

Prijs: €35

28 Februari 2024: Vlaamse klassiekers & gezonde veggieburgers.

ProVeg (vroeger “EVA” Ethisch Vegetarisch Alternatief), dé referentiewebsite met inspiratie voor vegetarische gerechten, komt bij ons een workshop geven. Je krijgt een hoop simpele ideeën waar je dan zelf mee aan de slag kan. https://proveg.com/be/

Start om 18u30 in De Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse

Zij komen vrijwillig, we delen de ingrediënten en huurprijs zaal onder de deelnemers.

5 maart 2024: Aurore – Europese vegetarische keuken met focus op de Bluezones.

Leyla van Aurores kitchen, een catering in Hoeilaart, maakte een kookboek met een verzameling van lekkere recepten geïnspireerd op haar prachtige reis door Europa. Zij zal je inspireren met originele Europese plantaardige recepten. https://www.auroreskitchen.be/products/all-about-flavor-het-kookboek

Start om 18u30 in SJC Koldam, Koldamstraat 9a, 1560 Hoeilaart

Aurore komt vrijwillig, we delen de ingrediënten en huur zaal onder de deelnemers. €15.

17 april 2024: Indische vegetarische keuken

Een smaakvolle avond ga je doorbrengen met Kata uit Overijse, met recepten die ze het lekkerst vond toen ze in SriLanka en India woonde. We spelen met smaken en komen tot een eenvoudig en lekker driegangenmenu. Haar dochter wilt zeker mee, zei ze.

Start om 18u30 in De Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse

Prijs: €30

April 2024: Intern experiment met het oudercomité van Vrije Sint-Clemensschool Hoeilaart

In deze school gaat een workshop door over spreads en broodbeleg voor kinderen met tips en proevertjes. De activiteit is enkel voor de ouders van deze school.

Als dit opzet een succes blijkt, dan gaan we dit later ook in andere lagere scholen van de Druivenstreek organiseren.

Mei 2024: Terugkomdag

In mei zullen we heel wat ervaring opgedaan hebben. We vertellen of tonen de grote successen. We wisselen recepten uit en delen via tips wat goed lukt en wat niet. Via demonstratie maken we de beste toppers.

En als je enkel wil komen kijken, luisteren en proeven, ben je ook welkom.

Plaats en datum worden nog meegedeeld. Vermoedelijk gaat het door in GC de Bosuil.


WAAROM?

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het belangrijk dat we met zijn allen minder dierlijke voeding (zoals bijvoorbeeld (rood) vlees, vis, eieren, melk, …) gaan eten. En dat is ook goed nieuws voor onze gezondheid, want meer plantaardig eten verkleint de kans op onder andere hart- en vaatziekten, beroerte en kanker. Bijvoorbeeld: je spaart per persoon 104 kg CO2 uit als je 1 jaar lang 1 keer per week plantaardig eet. Deze uitstoot komt overeen met 77 treintripjes van Brussel naar Londen (volgens Colruyt). Dat kan al tellen, toch?

De Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om plantaardige producten als basis voor elke maaltijd te nemen en dierlijke producten als een aanvulling te beschouwen. Meer variatie in de eiwitbronnen is hierbij het codewoord: wissel doorheen de week af tussen plantaardige eiwitbronnen in de donkergroene zone en dierlijke eiwitbronnen in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek. Voedingsmiddelen die in de oranje zone en de rode bol van de voedingsdriehoek zitten, worden best zo veel mogelijk beperkt/vermeden. Vandaag is de verhouding 60/40 (dierlijke/plantaardige eiwitbronnen), het doel inVlaanderen is 40/60 tegen 2030. (© Vlaams Instituut Gezond Leven)

In de tabel hiernast zie je welke eiwitbron meer of minder impact heeft op de opwarming van de aarde. (Bron: https://omgeving.vlaanderen.be/nl/green-deal-eiwitshift-op-ons-bord-010/wat-is-een-eiwitshift)