Vrijdag 10 november organiseerde Klimaatnetwerk Druivenstreek samen met Velt Druivenstreek een lezing over plantaardige voeding, gegeven door ervaren diĆ«tiste Evelien Mertens. Maar liefst 30 geĆÆnteresseerden luisterden aandachtig naar de uitleg van Evelien over de basis van plantaardig koken.

Verschillende thema’s werden behandeld waarmee de aanwezigen concreet aan de slag konden. Zo toonde Evelien duidelijk aan dat een plantaardig dieet perfect mogelijk is voor iedereen, ook voor kinderen. Ze legde ook uit hoe je een volwaardige maaltijd samenstelt binnen een plantaardig dieet. Na de lezing was er tijd om vragen te stellen, en de vele vragen toonden duidelijk de interesse aan van de aanwezigen.

De lezing werd opgesmukt met proevertjes van Velt Druivenstreek zodat de aanwezigen kennis konden maken met de rijke smaken van de plantaardige keuken. Wortelmartino, geroosterde kikkererwten,… het viel allemaal in de smaak bij de aanwezigen!

Deze lezing was het startschot van een niet te missen reeks workshops rond vegetarisch eten, meer info op https://velt.nu/velt-druivenstreek.Met veel dank aan Dr. Evelien Mertens voor de slides.Benieuwd naar de recepten van de proevertjes? Je vindt ze hieronder terug!


Geroosterde kikkererwten

https://www.zekergezond.be/detail/7faab966-e661-441e-a949-531630cd457c/geroosterde-kikkererwten


Gemarineerde tofu

1 pakje stevige tofu, 2 el sojasaus, 1/2 geraspte schil van een bio-citroen, een snuif pikante peper.

Meng de sojasaus met citroenrasp en peper. Snijd de tofu in blokjes en giet de marinade erover. Zorg dat de marinade goed rond de tofu komt. Laat dit een nacht of een dag marineren en bak het daarna kort in een pan met een vetstof naar keuze.


Kiksla

(uit dit boek: https://winkel.velt.nu/product/lekker-gesmeerd)

100g gekookte kikkererwten, 1 el olijfolie, 50g witte selder, 50g augurkjes, 2 lente-uitjes, 4 el roomkaas, 1 el citroensap, peper, zout

Bak de kikkererwten in olijfolie met wat peper en zout, prak ze met een vork. Snij de groenten in stukjes en meng alles met roomkaas en citroensap.


Wortelmartino

(uit dit boek: https://winkel.velt.nu/product/lekker-gesmeerd)

2 wortels, 3 el zongedroogde tomaatjes, 100g gekookte groene linzen, een kwart ui, 1 el kappertjes of augurkjes, 1 el mayonaise, 1 el tomatenpuree, 1 el ketchup, 1/2 el worcestersaus, 1/2 el tabasco, peper en zout.

De ene wortel gaar koken, de andere raspen, mix de zongedroogde tomaten met de linzen en de wortels. Versnipper de ui en de augurkjes. Meng alles samen met de mayonaise, tomatenpuree, ketchup, worcestersaus, tabasco, peper en zout.