Een ludieke competitie tussen de Druivenstreek-gemeenten: wie heeft de meeste zonnepanelen?

Inhoud

Start Project Zonneteller
Project Zonneteller – Oktober 2024 -Huldenberg

Project Zonneteller – Oktober 2024 -Huldenberg

Maar liefst 40% van de huizen in Huldenberg had zonnepanelen bij de start van project Zonneteller! En hoe zit het ondertussen?

Volgens de meest recente cijfers blijft de Huldenbergenaar investeren in zonnepanelen: ondertussen zitten we al aan 41%! In totaal zijn er 1622 installaties in Huldenberg, goed voor een vermogen van 8MW. Dat is reeds een schitterend resultaat, maar het toale potentiel vermogen wordt wel geschat op 71 MW, dus het kan nog beter!

Noot: In deze telling gebaseerd op Vlaamse cijfers worden alle installaties meegeteld; voor project Zonneteller kijken we echter alleen naar de daken van particuliere huizen. Meer info op https://apps.energiesparen.be/energiekaart/gemeenten/huldenberg/zonnepanelen

Dankzij al deze zonnepanelen slagen we er in om ook in oktober groene stroom te voorzien voor maar liefst 2000 gezinnen.

En op een zonnige dag in september wordt er zelfs voldoende stroom geproduceerd om te voldoen aan de electriciteitsbehoefte van 5000 gezinnen!

Alle info bekomen via https://apps.energiesparen.be/stroomvoorspeller

Project Zonneteller kwam tot stand dankzij de steun van CERA.

Start Project Zonneteller

Welke gemeente is nu de zonnigste? Wel, bij de lancering van project Zonneteller in april 2024 staat Bertem op kop: maar liefst 45% van de huizen in Bertem zijn bedekt met zonnepanelen. Goud voor Bertem!

Project Zonneteller kwam tot stand dankzij de steun van CERA.

Maar hoe berekenen we dat nu?

Waar komen die getallen vandaan, klopt dat wel? Gelukkig zijn de gegevens allemaal openbaar te raadplegen op de Vlaamse energiekaart. En de achterliggende data zijn zelfs te downloaden. Klimaatnetwerk Druivenstreek houdt van data, excel en draaitabellen en heeft alle gegevens grondig bekeken. Voor Project Zonneteller keken we naar het aantal huizen dat bedekt is met zonnepanelen, en dan staat gemeente Overijse op de vijfde plaats. Dat betekent uiteraard niet dat de inwoners van Overijse niet investeren in zonnepanelen, integendeel. Overijse kende sinds 2015 zelfs het meeste installaties!

Maar Overijse telt ook het hoogste aantal inwoners van alle Druivenstreek-gemeentes, dus als we kijken naar het vermogen per inwoner ziet de figuur er weer anders uit.

Conclusie: de inwoners van alle Druivenstreek-gemeentes zijn goed op weg om zelf groene energie te produceren!

Hoe meer groene energie, hoe beter natuurlijk.

Maar Overijse kan nog een tandje bijsteken :-). Makkelijker gezegd dan gedaan: zonnepanelen, hoe begin je daar nu aan? De gemeenten Overijse, Hoeilaart, Huldenberg, Bertem en Tervuren stapten samen in een klimaatalliantie waarbij ze de krachten bundelen om een flinke sprong vooruit te nemen. Een hogere renovatiegraad van de woningen en de installatie van meer zonnepanelen vormen de uitdagingen van deze samenwerking. Wil jij zelf meer informatie over zonnepanelen? Dankzij deze klimaatalliantie kan je terecht bij https://igo.be/zonnepanelen.
Ook Druifkracht kan jou verder helpen; deze lokale cooperatieve wil het klimaatprobleem aanpakken door onze eigen energie in de Druivenstreek op te wekken. Hun doel is om burgers en kleine bedrijven te helpen bij het oogsten van zonne-energie van hun eigen dak. Lokale, groene energie dus!

Project Zonneteller kwam tot stand dankzij de steun van CERA.