Mens, plant en dier, iedereen profiteert van veilige en groene trage wegen. Zelfs voor onze gezondheid en het klimaat kunnen trage wegen een positief effect hebben!
Gemeente Huldenberg heropende een aantal trage wegen en maakt hiervan nu een overzicht beschikbaar zodat ook jij deze pareltjes kan ontdekken!

©ProvincieAntwerpen – Bron: https://planvandaag.be/eerste-hulp-bij-trage-wegen

Wat hebben trage wegen nu te maken met klimaat??

Trage wegen kunnen uiteraard een veilige verbinding vormen tussen dorpskernen voor fietsers en wandelaars. Maar trage wegen zijn ook vaak verbonden aan natuur of water, en dat zijn dan weer belangrijke buffers in de strijd tegen klimaatopwarming. Bomen en planten halen immers CO2 uit de lucht, en zorgen, samen met water, voor verkoeling in de alsmaar warmere zomers. En langs deze groene trage wegen kunnen planten en dieren goed gedijen en zich verplaatsen. Want ook planten en dieren lijden onder klimaatopwarming en hebben dus meer dan ooit nood aan extra ruimte, en aan veilige wegen om zich van de ene naar de andere geschikte locatie te verplaatsen. En wat lezen we ten slotte bij de beschrijving 1 van de trage wegen? ‘De uitvoeringsplannen en materialen voor de zitplaats op het einde van de trage weg (inclusief boekenkluisje en een leuke wegwijzer) liggen klaar.’ Een boekenkluis – daar worden wij bij Klimaatnetwerk Druivenstreek dan helemaal blij van! Want delen en ruilen, ook daarmee kunnen we de CO2 uitstoot beperken.

De afgelopen jaren werden in Huldenberg heel wat trage wegen, ook wel voetwegen genoemd, weer opengesteld voor het publiek. Vaak gaat het om verborgen pareltjes en is het niet altijd evident om ze te vinden. Daarom werkte de gemeente aan een lijst met de voetwegen die vanaf 2016 zijn heropend. Elke voetweg staat aangeduid op een plan, zodat iedereen de wandelweg kan terugvinden.

Welke pareltjes heb jij al ontdekt?

https://huldenberg.be/nl/vrije-tijd/toerisme/trage-wegen-in-groot-huldenberg