De werkgroep ’Joepie Veggie Kookworkshops’ en Velt Druivenstreek zetten zich vol overgave in voor de volgende uitdaging: hoe schakelen we over van het klassieke menu naar een vegetarisch menu? En dat op een manier die simpel, snel en lekker is, ook voor kinderen, en te combineren met een gezin en een job. Noteer alvast 10 november, 20u (Bosuil -Jezus-Eik) in de agenda: dan vindt de start van de reeks kookworkshops plaats en komt een ervaren diëtiste toelichting geven bij de basis van het vegetarische koken.

We interviewden Roos, één van de trekkers van de werkgroep.

Dag Roos. Waarom zet jij je in voor deze werkgroep?

Omschakelen naar (meer) plantaardig eten is een relatief kleine aanpassing met een grote impact: jouw individuele voetafdruk gaat hiermee onmiddellijk naar beneden. Dat zie je ook in de klimaatklappers waarrond Klimaatnetwerk Druivenstreek voornamelijk werkt: als we kijken naar de cijfers voor de Druivenstreek omtrent de mogelijke reductie in CO2-uitstoot heeft de eiwitshift een enorme impact: het vervangen van dierlijke door plantaardige eiwitten is één van de acties die we zelf kunnen ondernemen om een groot effect te hebben. Wissel doorheen de week af tussen plantaardige en dierlijke eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten, tofu, vis, gevogelte en rood vlees. Vandaag is de verhouding dierlijke versus plantaardige eiwitbronnen 60/40; onze ambitie is 40/60 te halen tegen 2030.

Wat zijn andere voordelen van plantaardige voeding?

Plantaardige voeding heeft meerdere voordelen: uiteraard is het beter voor het dierenwelzijn, maar ook voor je eigen gezondheid. Meer plantaardig eten verkleint de kans op hartinfarct, beroerte en kanker.

Aangezien er voor plantaardige voeding verder minder landbouwgrond nodig is (er moet geen voeding voor vee meer worden voorzien), heeft dit ook een positief effect op het behoud van dieren- en plantensoorten. Vrijgekomen gronden kunnen immers ofwel op een meer ecologische manier gebruikt worden om aan landbouw te doen, of kunnen teruggegeven worden aan de natuur. Denk maar aan het Amazonewoud waar bossen worden gekapt om soja te telen die wordt gebruikt als veevoeder. Zo voorzie je ook voeding aan meer mensen en is er dus minder honger in de wereld.

Kortom: alleen maar positieve effecten van de eiwitshift, als je tenminste evenwichtige menu’s kan samenstellen.

En hierbij kunnen jullie helpen! Jullie plannen een reeks workshops om voedzame, evenwichtige vegetarische menu’s samen te stellen, die verder ook lekker en makkelijk zijn. Merken jullie veel vraag naar zulke workshops?

Ja, zeker! Veel volwassenen zijn nog grootgebracht met het idee ‘vlees-groenten-aardappelen’, en dit blijft vaak ook nog de basis van de meeste warme maaltijden. Wanneer dan bijvoorbeeld één van de gezinsleden meer vegetarisch wil eten, wordt het vlees ofwel weggelaten ofwel vervangen door een kant-en-klare vegetarische burger. Op zich niets mis mee, dat kan zeker een keer smaken. Maar vlees zomaar weglaten kan leiden tot eiwittekorten. Vleesvervangers zijn bovendien niet goedkoop en ook niet allemaal even gezond. Dus wij willen tonen dat het anders kan, dat er heel veel lekkere vegetarische maaltijden zijn waar elk gezinslid blij mee zal zijn. En dat dit zeker niet duurder hoeft te zijn, integendeel! Maar het vraagt toch een andere manier van koken, en met behulp van een ervaren diëtiste willen wij mensen daar wegwijs in maken.

En dan is er het eeuwige probleem van de brooddoos…

Inderdaad! Alle dagen een boterham met kaas, choco of confituur is dan wel makkelijk, het is eenzijdig en gaat ook vervelen. En er zijn zoveel mogelijke alternatieven! Daarom zullen we specifiek ook één workshop organiseren rond ‘vegetarische brooddozen’, waarbij we willen tonen welke alternatieven er zijn die even lekker en makkelijk zijn.

Kan je al een tipje van de sluier oplichten?

We gaan natuurlijk nog niet alles verklappen, maar je komt al heel ver met restjes van de vorige dag bijvoorbeeld. Wat extra aardappelen koken om een lekkere aardappelsla te maken; extra pasta die met wat pesto of tomaatjes zo wordt omgetoverd tot een voedzame pastasla. Een maaltijdsoep met lekkere dikke witte bonen is ook heel smakelijk: 1 keer koken in het weekend en je hebt lunch voor een paar dagen.

We kijken er al naar uit! Wanneer verwachten jullie van start te gaan?

We starten in De Bosuil op vrijdag 10 november 2023 om 20 uur. Dan komt een ervaren diëtiste, Evelien Mertens, uitleg geven over de basis van het vegetarisch koken. Via proevertjes maak je kennis met de rijke smaken van deze keuken. Op 30 november plannen we een boeiende kookworkshop met Marie D’Hooghe, welbekend van bij Lukemieke in Leuven en Safraan in Oud-Heverlee. Zij gaat het hebben over vleesvervangers zoals tofu, quorn, seitan,… en hun bijhorende smaakmakers. Marie is een geweldige kok, dus daar kijken we zeker al naar uit!

In 2024 plannen we dan nog 3 workshops, met de volgende thema’s: ‘granen en peulvruchten’; ‘simpele en gezonde menu’s’; en ‘de brooddoos’. We eindigen met een terugkomdag waar we ervaringen uitwisselen. Onze droom is trouwens om vanaf dan ook regelmatig lekkere recepten te publiceren in de plaatselijke tijdschriften.

En iedereen is welkom?

Ja, iedereen is welkom! Je kan je inschrijven voor de ganse reeks workshops of voor slechts 1 sessie. Alle info verschijnt weldra op deze website. Klimaatnetwerk Druivenstreek streeft naar een rechtvaardige klimaattransitie, we vinden het belangrijk om iedereen de kans te geven om onze workshops te volgen. Daarom zoeken wij sponsors om de deelnemersprijs te drukken (en het voor iedereen betaalbaar te maken) maar toch ook de waardevolle kennis en jarenlange opgebouwde ervaringen van de lesgevers eerlijk te kunnen vergoeden. Doe je graag mee met de sponsoring of met onze organisatie of ken je iemand? Richt je dan snel tot Klimaatnetwerk Druivenstreek!